Samsung Galaxy S6 e copiat după iPhone 6: Cât de adevărat e?

de: Răzvan Băltărețu
03 03. 2015

Samsung Galaxy S6 pare copiat după iPhone 6 și cum telefonul Apple a fost lansat înainte de cel al sud-coreenilor, trebuie să fie adevărată presupunerea, nu? De fapt, nu e niciun adevăr că Galaxy S6 e copiat după iPhone 6. Aceste dreptunghiuri din metal, plastic și sticlă sunt reciclate de la an la an, în funcție de direcția pieței.

Am comparat și noi Samsung Galaxy S6 cu iPhone 6, iar dacă privești baza ambelor dispozitive poți spune că cel dintâi e copiat după cel din urmă. Totuși, copierea aceasta nu se face peste noapte. Într-adevăr, Samsung și-a bazat dezvoltarea interfeței TouchWiz pe elemente de design din iOS. Nu este prima companie care face asta și nu va fi nici ultima.

Prin TouchWiz, Samsung și-a pus amprenta pe smartphone mai mult decât ar fi făcut-o doar prin hardware. A învățat asta mai ales de la HTC, care experimentase cu TouchFlo pe Windows Mobile, apoi cu Sense pe primul cel mai interesant dispozitiv cu Android: HTC Hero. Spre deosebire de Windows, pe care producătorii îl modificau prea puțin, oferind doar aplicații, dar nu alterând interfața, pe Android libertatea a fost mai mare și Samsung & comp. se puteau afirma mai bine.

iPhone 6, comparat cu Galaxy S6 și versiunea Edge. Aici, se potrivește de minune ceea ce LG a spus. Rezumatul e că nu mai ai ce să inovezi, poți curba ecranul, telefonul, dar aceleași porturi, aceleași butoane și aceleași găuri pot fi redistribuite într-un spațiu restrâns. În definitiv, îi pasă cuiva unde sunt sau îi pasă cât de eficiente sunt în totul denumit „telefon“?

Samsung Galaxy S6 vine la cinci ani după primul Galaxy S. Au fost cinci ani în care plasticul a dominat, bloatware a fost din plin, iar camera foto a devenit mai bună de la an la an. Am avut, exceptând Galaxy S2 și Galaxy S6, toate modelele pe care Samsung le-a avut și singurul care mi-a plăcut a fost Galaxy S3. Sunt subiectiv, dar designul acela lustruit mi-a plăcut. Mi-a adus aminte de Palm Pre, un telefon pe care nu l-am avut și care m-a cucerit în 2009.

Margini curbate? Buton Power pe marginea din dreapta? Trebuie să fie copiat după iPhone 6! Doar că a fost lansat cu mult înainte de iPhone 6.

 

Am citit recent articolul „Și dacă iPhone 6 a copiat Samsung?“ semnat de Victor Kapra. „«Uite așa trebuie să arate un telefon, cu o formă perfectă, să îți facă plăcere să îl ții în mână!» – mi-a explicat“, consemnează Kapra fraza unui designer pe care l-a întâlnit în 2006. Asta înseamnă cu un an înainte ca iPhone să fie lansat, într-o combinație de metal și plastic. Asta înseamnă cu trei ani înainte de Palm Pre pe care l-am vrut eu. Asta înseamnă cu aproape un deceniu înainte de Galaxy S6 și actuala modă de design.

Apple încă are renumele companiei care produce gadgeturi premium. HTC vrea o bucățică din acel renume, iar Samsung și-a schimbat atitudinea în 2014 cu Note 4 și Galaxy Alpha. Totuși, din China vin telefoane mixte: dotări foarte bune, prețuri mici, din metal sau plastic, cu ecrane mici și mari, cu camere bune sau proaste, și nicicând nu le-a fost mai greu acestor producători ca acum.

Realitatea e că o comparație între Samsung, HTC, LG, Apple și toți ceilalți nu are rost. Esența fiecărui gadget, dincolo de teste, troling online și fanboy Samsung sau Apple, este să fie util utilizatorului. Eu am un Motorola Moto X și mi-e suficient, deocamdată, și probabil că la fel de bine mi-ar fi cu un iPhone 6. N-aș vrea un phablet, dar aș vrea un Galaxy S6 Edge pentru factorul wow.

Da, Samsung Galaxy S6 seamănă cu iPhone 6. LG G3 seamănă cu HTC One M8. OnePlus One seamănă cu Nexus 5. Nokia N1 seamănă cu iPad mini. Interfața MiUI de la Xiaomi seamănă cu iOS. Facebook a împrumutat din interfața Google+. Totuși, aceste telefoane și aceste produse nu sunt cumpărate ca să fie unicat, ci să-ți întregească stilul și fluxul vieții tale. Mi-ar fi extrem de greu să fac pe Windows Phone ce fac pe Android, spre exemplu, deși mi-ar plăcea camera de pe Lumia 930. Între utilizatori rămân mereu polemicile astea, iar între companii rămâne mereu canibalizarea pentru profituri mai mari.

Samsung Galaxy S6 copiază iPhone 6 e doar dezbaterea unora

Mai multă atenție pentru profitul nostru generează mai mult decât să fim polițiști în locul Apple. Au și ei avocați. În altă ordine de idei, ptiu! ce noroc pe Amazon că telefonul lor unicat, denumit Fire, a fost un succes imens, iar oamenii chiar au vrut tot felul de artificii software și hardware.

În final, citește acest articol pe care l-am scris pe „Adevărul“ despre cum Facebook n-a mai introdus un nou News Feed pentru că utilizatorii aveau computere proaste. Apoi, acesta despre Google Glass și de ce a eșuat. Utilizatorii, când se găsesc în majoritate, influențează și sunt rezistenți la schimbări. Cum spunea Steve Jobs, oamenii nu știu ce vor decât când li se dă. Și concurența trebuie să dea mereu ceva din ce are concurența ca să te atragă de partea sa.